Afgelopen maand is het project ´Terpen en Wierdenland, een verhaal in ontwikkeling´ gestart in Ulrum. Dit project is een samenwerking tussen Landschapsbeheer Friesland, Landschapsbeheer Groningen, Kenniscentrum landschap, Terpencentrum en het Museum Wierdenland. Een aantal mensen zullen de komende periode in Ulrum te zien zijn.Tijd om het team erachter voor te stellen. Naast Mans Schepers, Geert Schoemakers en Annelien Kapper bestaat dat uit: Jeroen Wiersma.
wie ben je?
Mijn naam is Jeroen Wiersma (29) en ik woon in Groningen.
wat doe je?
Ik houd mij bezig met de geschiedenis van het landschap. Tijdens mijn studie landschapsgeschiedenis ben ik vooral geïnteresseerd geraakt in de agrarische geschiedenis. Nu werk ik voor het kenniscentrum Landschap, dat verbonden is aan de Rijksuniversiteit Groningen. Niet alleen tijdens kantooruren houd ik mij bezig met het landschap. Het liefst ben ik buiten. Op de fiets of al wandelend probeer ik zoveel mogelijk wegen en paden in te slaan waarvan ik niet weet waar ze mij naar toe zullen leiden. Keer op keer sta ik weer versteld van alle mooie en unieke plekken die er nog in het Noord-Nederlandse landschap te vinden zijn.
wat kun je voor Ulrum betekenen?
Binnen het Terpen- en Wierdenproject ga ik kijken naar de landschappelijke ontwikkeling van de deelnemende dorpen. Daarbij ga ik voor ieder dorpsgebied uitzoeken hoe het landschap is veranderd van natuurlijk kwelderlandschap naar een agrarisch cultuurlandschap. Ulrum heeft een rijke historie, en ik ga mijn best doen om een aantal boeiende verhalen over de vorming van het landschap en de historie van het dorp op papier te krijgen. Dit verhaal zal uiteindelijk verschijnen op een website. Naast het verhaal is er op deze website (die later dit jaar online komt) ruimte voor foto’s, historische kaarten, een hoogtekaart en een bodemkaart. Ook bestaat er de mogelijkheid om als dorpsbewoner zelf informatie toe te voegen aan het verhaal van Ulrum. Een verhaal in ontwikkeling dus!