Dinie Rotman van aan het woord over de betrokkenheid van Wierden en Borgen bij DEEL& Ulrum
Woningstichting Wierden en Borgen is betrokken bij het toekomstbestendig maken van Ulrum en ondersteunt DEEL& Ulrum. Sinds kort is Dinie Rotman een structurele bezoeker van Ulrum. Ze wil namens de woningstichting graag betrokken zijn bij Ulrum 2034. Wie ze is? Dat leest u hier onder.
Wie ben je?
“Mijn naam is Dinie Rotman. Sinds een jaar woon ik in Diever (Drenthe) en werk ik in het Groningerland. Ik ben bedrijfskundige en, als ik niet aan het werk ben, meestal aan het klussen in mijn woning.”
Wat doe je?
“Ik werk bij Woningstichting Wierden en Borgen als beleidsmedewerker. Ik houd me met verschillende onderwerpen bezig, maar vooral met het aantal woningen. Hoeveel woningen hebben we nu? Hoeveel hebben we er in de toekomst nodig? Welke woningen moeten dat zijn? Dat is een rode draad in mijn werk.”
Hoe kom je in Ulrum terecht?
“De directeur van Wierden en Borgen, Rinze Kramer, had van Ulrum 2034 en van Petra de Braal gehoord. Hij raakte erg enthousiast over de plannen en mogelijkheden. Aan mij werd gevraagd om me te verdiepen in Ulrum en de opgave die nu voor ons ligt. Net als Rinze raakte ook ik erg enthousiast. Vooral door de samenwerking en professionaliteit van alle partijen die erbij betrokken zijn.”
Hoe is Wierden en Borgen betrokken bij DEEL& Ulrum?
“Wierden en Borgen is een van de partners die meeontwikkelt en -werkt aan het project DEEL& Ulrum. De woningcorporatie omarmt het initiatief graag, omdat het helpt om antwoorden te vinden op vragen over wonen en krimp.”
Zien we jou de komende tijd dan ook in Ulrum?
“Zeker. Ik ben natuurlijk geregeld aanwezig bij overleg en bijeenkomsten. Ook zal ik nu en dan werken in het tijdelijke infocentrum in Pand Luth.”
Wat gaat Wierden en Borgen doen in Ulrum?
“Samen met bewoners, ondernemers, de gemeente, de provincie, zorgpartijen en vele anderen werken we aan de mogelijkheden om van Ulrum een toekomstbestendig dorp te maken. DEEL& Ulrum is voor Wierden en Borgen een unieke mogelijkheid om met andere lokale partijen een antwoord te vinden op hoe we met onze woningen om moeten gaan in een krimpgebied. Sommige vraagstukken zijn zo complex dat het onmogelijk is om de oplossing alleen te vinden.
We investeren ook concreet door in Ulrum komende twee jaar twintig woningen per jaar op te plussen van eengezinswoning naar woningen waarin ook senioren kunnen wonen.”
Wat is het idee achter jullie steun?
“In haar nieuwe beleidsplan heeft Wierden en Borgen vitale dorpen en wijken als speerpunt opgenomen. Vitale dorpen en wijken vinden we belangrijk, omdat we de woonomgeving van klanten willen verbeteren of op peil willen houden. Natuurlijk ook omdat we over tien en twintig jaar nog steeds woningen willen hebben die ook dan aansluiten bij de vraag van woningzoekenden.
Omdat we in een krimpregio werken, is dit een extra uitdaging. Hoe kunnen we er voor zorgen dat woningen aantrekkelijk blijven? Dat bewoners zo lang mogelijk in een woning blijven wonen?
Dit hangt niet alleen af van de woning. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat iemand zijn boodschappen in huis krijgt en dat er voldoende goede zorg geleverd kan worden als iemand dat nodig heeft. Wierden en Borgen zet daarop in door de komende twee jaar mee te doen aan DEEL& Ulrum. Pionieren, durven en doen zijn daarbij in mijn beleving de sleutels tot succes. En met DEEL& Ulrum kan dat. Als we samen goede oplossingen vinden, kunnen we ze ook ergens anders gebruiken.”